Windows en BIOS


Na een schone installatie van Windows 10 kreeg ik problemen met de slaapfunctie in Windows. Elke keer als mijn laptop in slaap viel was deze met geen mogelijkheid meer uit deze slaap te krijgen. Elke keer de power button voor meer dan 5 seconden vasthouden is toch niet echt een goede oplossing. Hierdoor schakelt de PC in één keer uit zonder openstaande data naar de harde schijf weg te schrijven. Het gevaar is dat je belangrijke informatie die je net bij elkaar gesprokkeld hebt dus kwijt raakt.

Eerst zocht ik het in de instellingen van Win10 zelf maar dit bood geen soelaas. Ik heb toen maar eens gekeken naar mijn BIOS versie en die liep toch wel wat achter. Ik had versie A04 en de nieuwste versie was A22 !!
Meteen dus de BIOS geupdate naar A05, A07, A08 en toen A22.

Mochten jullie nu denken dat doe ik ook effe, hou dan wel het volgende in de gaten.

  • Hou de volgorde aan van updaten. Het is soms niet altijd mogelijk om van versie 8 direct naar 22 te updaten.
  • Zorg ervoor dat je accu vol is en de steker van je lader in het stopcontact. Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat de oplader aangesloten is aan de laptop.
  • Update het BIOS alleen als je problemen hebt. Als iets werkt moet je ook nooit iets gaan vervangen.
  • Onderbreek onder geen beding het update proces van het BIOS. Doe je dit wel dan is er een mogelijkheid dat je blijft zitten met een corrupt BIOS en dan heb je nog 2 mogelijkheden over : Laptop weggooien OF laten repareren door fabrikant.
  • Terugkeren naar een eerdere versie van het BIOS is meestal onmogelijk. Versie A22 kun je dus niet veranderen naar A21 of lager.

Als je je houdt aan deze punten kun je veilig het BIOS upgraden. Ik heb het ook gedaan en mijn laptop leeft nog steeds en het slaap probleem is opgelost.