OEM of Retail?


Ik zal hier proberen te omschrijven wat het verschil is tussen een OEM en Retail versie.

OEM

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Goed vertaald: De fabrikant van een apparaat. Dit houd dus in dat als je een OEM versie koopt jij dus ook de fabrikant van de laptop bent. De fabrikant geeft normaal gesproken support op de bijgeleverde software. Omdat je een OEM versie hebt gekocht ben jij dus ook diegene die voor de support moet zorgen. In andere woorden: Je kan niet aankloppen bij Microsoft met problemen in je Windows versie. Met een OEM versie is het ook niet mogelijk om je systeem te updaten naar een nieuwere versie. Je moet een schone versie installeren wat dus inhoudt dat je alle data verliest die op je harde schijf staat.

Retail

Als je een retail versie koopt heb je wel recht op support van Microsoft. Een retail versie is daarom ook duurder dan een OEM versie. Mocht je de support nodig hebben dan is het slimmer om een retail versie te kopen. Ook is het vaak mogelijk om met een retail versie het systeem te upgraden. Dus van Windows 7 naar Windows 10 zonder verlies van data.

,