NAS


Op zoek naar een NAS. Oh ja, NAS betekent dus in het Engels: Network Attached Storage. In goed Nederlands dus “opslag op een netwerk”.
Nu is het wel iets meer dan alleen maar opslag. Het is een afzonderlijke computer met harde schijven die verschillende dingen kan doen.
Je kunt het uiteraard gebruiken om al je bestanden op te slaan maar ook kun je er bijvoorbeeld je films mee naar je TV streamen.

Voordeel

Het grote voordeel van een NAS is dat je de schijven in een RAID configuratie kan plaatsen. Dit houd in dat de data die je er naartoe schrijft op beide harde schijven wordt geplaatst. Al naar gelang wat voor soort RAID je gebruikt kun je daar dus winst uit halen, zowel in snelheid OF in veiligheid. RAID 0 is lekker snel maar bied geen veiligheid mocht een harde schijf kapot gaan. Dit is eigenlijk een optie die je echt niet wil kiezen. RAID 1 is wat trager maar is daarentegen een stuk veiliger. Mocht een harde schijf kapot gaan dan is er niets aan de hand want de harde schijven zijn identiek aan elkaar.

Opslag

Met RAID 0 heb je de beschikking over de totale inhoud van de 2 schijven. Plaats je dus 2x 4TB in de NAS heb je dus de beschikking over de volle 8TB. Gaat een van de twee schijven kapot ben je wel ALLE data kwijt van beide schijven !

Met RAID 1 heb je de beschikking over de inhoud van één van beide schijven. Plaats je dus 2x 4TB in de NAS krijg je dus 4TB tot je beschikking. Dit heeft te maken dat de data “gespiegeld” word opgeslagen op de harde schijven. Oftewel: wat op HD 1 komt wordt óók op HD 2 geschreven. Gaat een van de twee schijven kapot ben je dus geen data kwijt !
Uiteraard ga ik voor RAID 1 want ik wil er zeker van zijn dat mijn data veilig is.

Welke kopen?

Welk merk gaat het worden? Qnap, Synology of Western Digital? Dat is niet zo maar één, twee, drie te vertellen. WD heeft de vervelende eigenschap dat alles via hun server moet lopen dus deze valt voor mij dus af. Ik heb geen zware eisen waar de NAS aan moet voldoen want ik ga hem alleen maar gebruiken als een soort van netwerkschijf. Streamen van films naar mijn TV of muziek naar een audio device ben ik niet echt van plan. Ik kan dus volstaan met een eenvoudige NAS met 2 bays. Mijn keuze is het instapmodel van Qnap, de TS-228A geworden.

Leeg

Nu is het wel zo dat een NAS meestal word geleverd ZONDER harde schijven. De schijven moet je er afzonderlijk bij kopen. Dit geeft je dus wel een bepaalde vrijheid in het kiezen van de schijf-capaciteit en merk. Houd wel rekening met de maximale grootte die je in de NAS kan plaatsen. In mijn geval is dat maximaal 2x 16TB maar ik ga voor 2x 4TB

Word vervolgd?

Als ik de NAS aangeschaft heb dan zal ik mijn bevindingen over zo’n apparaat hier uiteraard delen. Eerst maar eens kijken wat mijn portemonnee kan missen….