Website bouwen?


Jaren geleden had mijn vrouw een boek geschreven en wou dit graag online zetten zodat iedereen het gratis kon lezen. Dat moest ik dus maar even op een website knallen…. Nu wist ik niet veel van websites bouwen dus dan maar even online studeren en waar te beginnen?

Domein

Om een website online te gooien heb je een domein nodig. Dit is dus het adres wat je intypt in je browser. Bijvoorbeeld: bol.com, esron.nl zijn dus de domeinen en die moet je kopen bij een provider. In ons geval werd dit dus dokundum.com. Prijzen voor domeinen zijn ongeveer een tientje per jaar. Dus, naar een provider om dokundum te gaan kopen.

Webruimte

Om de website te laten werken moet je ook ruimte op een server huren bij de provider. Meestal zit bij het goedkoopste abonnement al een ruimte van ettelijke GB’s. Om een “normale” website online te gooien heb je hier meer dan genoeg aan. Ga je een webwinkel beginnen dan moet je even goed kijken wat je allemaal nodig hebt voordat je een abonnement af gaat sluiten. Bij deze ruimte hoort dan ook gelijk de ruimte voor de email adressen.

Coderen

Na alles aangekocht te hebben gaat het echte werk van start: het ontwerpen en coderen van de website. Hier zijn gelukkig ook programma’s voor zoals Serif Webplus Xn, IncoMedia Website X5 en andere. Dit zijn de offline programma’s. De programma’s staan op je PC en daar maak je de website. De HTM bestanden die dan gemaakt worden moet je uploaden naar je provider’s server. De website dokundum.com is gemaakt via Webplus X7.
Er zijn ook online programma’s zoals WordPress, Jimdo, Wix, GoDaddy en vele andere. Deze moet je dus uploaden naar je provider waarna je in kan loggen op je eigen domein en dan de website online aan kan passen. Dit klinkt veel ingewikkelder dan het geval is. Deze website is gebouwd met de online software van WordPress.

Het ontwerp

Ons eerste ontwerp was gemaakt en het werd op de server geplaatst. Hierna kwam de test…. werkt het wel? Dus in de webbrowser www.dokundum.com getypt en op Enter gedrukt. Jawel, er kwam een pagina in beeld. Nu werd duidelijk dat ik geen ontwerper ben. Het resultaat leek een beetje op een website van en voor kinderen. Veel te veel rommel met onnodig veel informatie gepropt op één pagina. Het huidige ontwerp is verre van optimaal maar al vele malen beter dan het eerste. Hou het kort en plaats alleen de broodnodige informatie op een pagina. Wees voorzichtig om tellers, widgets en andere dingen op de pagina te plempen.

Leren

Mocht je ook willen beginnen met het bouwen van een website dan wens ik je alvast veel succes. Je zal veel fouten maken net zoals ik maar daar leer je het meeste van.

,