Excel


Wie weet wat er allemaal kan met Excel? Meer dan je denkt… Je kan er allerlei formules in zetten zodat je de meest moeilijke opgaven kan vereenvoudigen. Je vult een paar getallen in en ergens anders wordt direct het antwoord getoond. Uiteraard moet je wel zelf die formules in de cellen zetten. Klinkt ingewikkeld? Het is makkelijker dan je denkt.

Rekenen met getallen

Om bijvoorbeeld een optelsom te maken zet je het eerste getal in cel A1 en het tweede getal zet je in cel A2. Nu ga je naar cel A3 en daar zet je een formule neer zodat A1 opgeteld word bij A2. In cel A3 komt dus te staan: =A1+A2. Type je nu in A1 het getal 10 en in A2 het getal 20, komt automatisch in A3 het getal 30 tevoorschijn. De formule wordt dus niet zichtbaar in beeld gezet, alleen de uitkomst.

Rekenen met datum

In excel kan je ook data van elkaar aftrekken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld zien hoeveel dagen er tussen 2 verschillende data in zitten. Nu zet je in A3 bijvoorbeeld de formule =DAGEN(A1;A2). Het woord dagen is een functie in excel. Type je nu in A1 22-09-2019 en in A2 01-09-2019 dan verschijnt in A3 het getal 21, het aantal dagen tussen deze 2 data.

Functies

In Excel zijn er een heleboel functies tot je beschikking om dingen automatisch te maken. Wil je bijvoorbeeld een Romeinse notatie van het jaartal van bovenstaand voorbeeld dan kan je de volgende functie in cel C1 plaatsen: =ROMEINS(JAAR(A1);1)
JAAR(A1) maakt van de datum in A1 een jaartal.
ROMEINS(jaartal;getalnotatie) maakt van het jaartal een Romeinse uitdrukking.
getalnotatie bepaalt hoe de Romeinse uitdrukking eruit komt te zien. 0 is standaard en wordt het meest gebruikt.
In dit geval komt er dus MMXIX te staan in cel C1.
M+M+X+IX = 1000+1000+10+(10-1)=2019

Proberen

Wil je alle mogelijkheden van Excel benutten? Gaat niet lukken, mits je 400 jaar oud wordt. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het je misschien wel duizelt als je naar de functies gaat kijken. Niet doen… Alleen de functies gebruiken die je nodig denkt te hebben. Ga maar eens wat dingen proberen. Natuurlijk gaat het fout in het begin en geeft Excel aan dat je iets fout doet. Als je een formule begint dan komt Excel al direct met wat voorbeelden in het scherm om de getallen op de goede manier in te vullen. Kwestie van goed naar het scherm kijken en lezen.
Veel succes…