IMAP of POP3


Wie weet het verschil tussen een IMAP en een POP3 account voor E-mail? Het is niet zo ingewikkeld en ik zal het hieronder proberen uit te leggen.

IMAP

Bij een IMAP account log je in bij de provider van je mail via het IMAP protocol. Dit houdt in dat alle mail centraal op een server van je provider staat en dat je met verschillende programma’s/computers je mail kan beheren. Heb je dus een laptop, smartphone en een tablet dan kan je op al die verschillende apparaten de mail beheren. Wis je dus bijvoorbeeld op de tablet een bericht, dan is dat bericht voor de andere apparaten ook verdwenen. De inhoud van de map op de server wordt continu gesynchroniseerd met de diverse apparaten. Een nadeel is wel dat je vastzit aan de grootte van de map van de provider. Als de provider dus een map aanbiedt ter grootte van 100 MB dan moet je ervoor zorgen dat AL je berichten niet groter worden dan 100 MB. Met AL bedoel ik dus de berichten in alle mappen van je email programma (Outlook, Windows Mail, Thunderbird of Pegasus).

POP3

Bij een POP3 account ligt het eigenlijk nog simpeler. Je logt in met een apparaat bij je provider en dan haal je alle mail naar je toe. Hierna is de map bij de provider leeg en gereed voor nieuwe berichten. Dit is dus alleen handig als je maar één apparaat voor je mail gebruikt. Dit protocol wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt omdat mensen meerdere apparaten gebruiken om mail te lezen en/of te schrijven. Voordeel is dat de mail bij de provider word opgehaald en de map dan weer leeg is, je zal dus nooit over de limiet heen gaan.

Conclusie

Of je IMAP of POP3 moet of wil gebruiken hangt dus af van het feit met hoeveel apparaten je de mail wil bekijken/beheren. Ze hebben allebei voor- en nadelen.