Hacken


Wat is nu eigenlijk “hacken”? Een definitie op het Internet zegt:
Hacken is het illegaal inbreken in computers of computernetwerken door het omzeilen van beveiligingsmaatregelen. Bestanden worden door hackers vaak vernietigd, beschadigd of gestolen. Hacken heeft niet alleen betrekking tot computersoftware of veiligheid, al staat dit woord hier wel om bekend.

Universiteit

Van een Universiteit mag je verwachten dat deze de boel wel goed op orde heeft. Al die knappe koppen die daar bij elkaar lopen. Ik snap dus ook niet dat een Universiteit is gehackt met ransomware en dat ze dus geld hebben gegeven aan de criminelen. Hebben ze zitten slapen op deze IT afdeling?
Volmondig JA.

Krantenkop

Het volgende artikel is uit de Volkskrant

Universiteit Maastricht betaalde hackers 197 duizend euro na ransomware – 5 februari 2020

De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197 duizend euro betaald aan de hackers van de computersystemen van de onderwijsinstelling om weer toegang tot de systemen te kunnen krijgen. De universiteit heeft dit woensdag erkend. Eerder meldde de Volkskrant al dat een bedrag tussen de 200- en 300 duizend euro zou zijn betaald.

De cybercriminelen drongen het systemen van de universiteit binnen nadat iemand op een laptop een link had geopend in een phishingmail.

Mag dit?

Nee. Is dit compleet uit te sluiten? Nee. Had het voorkomen kunnen worden? Nee. Hadden ze dat geld moeten betalen? NOOIT.
Op alles zeg ik nee maar toch zeg ik dat ze NOOIT geld moeten betalen aan criminelen?
Iemand heeft duidelijk verzuimd om een goede back-up strategie op te zetten. Ik neem aan dat het weer een financiële uitspraak is geweest wat deze back-up heeft tegengehouden. Dat financiële brein verdient zijn ontslag op staande voet. Uiteraard krijgt iemand de schuld die zich wat lager in de (IT)rangen bevindt.

Conclusie

Zorg voor een goede back-up, een goede virus-scanner en installeer altijd de updates .
Kijk uit met die gratis scanners want het is net bekend geworden dat de gratis scanner van Avast al jouw privé gegevens verzameld en doorverkoopt aan derden.
Wees dus niet zo’n eikel als die gasten bij het UM maar koop eens een scanner. Zo’n pakket kost €30 voor een jaar.

,