Router


Mijn broer heeft een bedraad netwerk en zou dit graag uitgebreid zien met Wifi. Hij kwam dus met deze vraag naar me toe. Geen probleem! Dit is makkelijk op te lossen met een Wireless Router. Deze wordt aangesloten op het modem en als je dan de fabrieks-instellingen gebruikt gaat het al werken. Je hebt dan Wifi en je kan ook nog eens 2, 4 of meerdere apparaten bedraad aansluiten.

Aanpassen

Je hoeft niets aan te passen maar ik vind een SSID als TP-LINK_GYJSDKDUJW5258 maar niks. Ook is het wachtwoord voor Wifi niet te onthouden. Dit is allemaal aan te passen in de router. Hiervoor moet je wel even inloggen IN de router. Het meest eenvoudig doe je dit door een ethernet-kabel aan te sluiten aan de router en laptop/PC. Hierna open je Internet Explorer en ga je naar het betreffende IP-adres van de router. Je krijgt nu een inlog scherm voor je neus om toegang tot de router te krijgen. Type de goede waarden in de velden en je komt in de router om de gewenste instellingen te veranderen.

Inloggen

Om in te loggen in de router moet je een user en wachtwoord ingeven om toegang te verkrijgen. Deze staan vaak standaard op “admin” en “admin“. Niet echt veilig dus. Deze gaan we dus als eerst veranderen. Zoek naar System Tools en meestal kun je daar deze instellingen veranderen. Geef bij User iemand op die daadwerkelijk de instellingen mag veranderen. Geef bij wachtwoord wel een goed en sterk wachtwoord op. Dus NIET “admin“, “wachtwoord” of “012345678“. Probeer een wachtwoord te verzinnen waarin je dan sommige letters kan vervangen voor cijfers, bijvoorbeeld: “1kb3nG0d

Wifi SSID

In de router kun je uiteraard ook de naam van je Wifi aanpassen. Zoek iets als “Wireless Settings” en hier kan je de SSID en het bijpassende wachtwoord vervangen. Ook hier geld weer: een passende naam voor het SSID die je makkelijk herkent en een veilig wachtwoord zoals bij inloggen al uitgelegd is. Voorbeelden voor een SSID zijn bijvoorbeeld “MijnWIFI“, “Mijndraadlozenetwerk” of “Wegwezen“. Verzin een naam die voor jou uniek is en zorg ervoor dat de naam niet al in gebruik is in de buurt waar je woont. Als de buurman hem ook gebruikt krijg je problemen met inloggen op je eigen netwerk.

Geavanceerd

Uiteraard kun je in de router veel meer instellingen doen maar die laat ik even buiten beschouwing omdat deze meestal niet worden gebruikt en vaak al goed staan ingesteld vanuit de fabriek. Mocht je het wel nodig vinden om een instelling te veranderen maar je weet niet hoe het moet? Zoek even op Internet voor het antwoord, meestal is het antwoord daar te vinden.
Veel succes met je nieuw verkregen Wifi.

, ,