SSD of HD?


Een paar dagen geleden ging mijn harde schijf kapot. Met software nog geprobeerd om data er af te krijgen maar schijf weigerde echt alle dienst. Helaas, pindakaas. Ik ben dus wat data kwijt want gelukkig staat het merendeel allemaal op de NAS. Het gaat dus om hooguit een dag werk want er word elke dag een back-up gemaakt naar de NAS.

Wat is er aan de hand?

Eerst eens kijken wat er nu aan de hand is. PC eens opgestart in een stille omgeving en goed luisteren. Schijf hoor je opstarten en gaan draaien. Ik hoorde een vreemd tikkend geluid en had al direct alle hoop opgegeven. De arm met de koppen hoor je heen en weer gaan en proberen om het spoor te vinden. Dit duidt meestal op een dusdanig probleem dat reparatie uitgesloten is. Nog niet gelijk alle hoop opgegeven en toch nog iets proberen.

Reparatie

Wat speciale software op de schijf losgelaten om toch eens te kijken. Na 10 minuten zei de software dat hij ongeveer 29 uur nodig had om de schijf na te kijken, laat staan te herstellen. Na nog eens 10 minuten was dit al opgelopen tot ongeveer 40 uur. Toen de software ging zeggen dat het 79 uur ging duren heb ik het maar gestopt. Hij was toen op 9% van het nakijken.

SSD

Gelukkig had ik nog een schijf in de la liggen. Het is een oude SSD van Lite-on uit 2013 van 256GB met SATA aansluiting. Het zou dus moeten werken in theorie. Dus oude HD uit de laptop gehaald en SSD erin. Na wat instellingen in de BIOS veranderd te hebben werd de SSD herkend door BIOS. Ik werd direct hoopvol dat het goed zou gaan.

Windows setup

Mijn USB-stick gepakt met de Win10 setup. Laptop opgestart met de USB stick maar helaas, er word geen schijf gedetecteerd. Helaas is mijn hardware niet helemaal compatibel met SSD schijven. Even de trukendoos open en voor elkaar gekregen dat SSD wordt herkend door Windows en BIOS. Hierna weer de setup voor Windows gestart (Via opstart-bare USB met Win10 Pro) en Win 10 zonder problemen op de SSD geïnstalleerd.

Installeren

Na het installeren van Windows komt uiteraard het vervelende werk om alle programma’s opnieuw te installeren. Gelukkig heb ik op de NAS een document gemaakt met daarin alle informatie van alle aangekochte programma’s zoals de product-keys en andere belangrijke data. Ook heb ik uiteraard alle data opgeslagen voor Outlook zodat ik alle e-mail accounts weer snel in kan stellen. Terug zetten van programma’s is dan een peulenschil en vergt alleen een hoop tijd. Enige tijd geleden ben ik overgestapt van illegale programma’s naar alleen maar legale programma’s. Alle programma’s zoals MS-office 2016 pro, Windows 10 pro OEM, Total Commander, McAfee LiveSafe en andere zijn allemaal legale (betaalde) versies.

Na het installeren

Nu eens kijken of de laptop op wil starten en hoe lang het duurt. Even naar Start en “opnieuw opstarten” kiezen. Laptop start nu een stuk sneller op dan met een “conventionele” harde schijf.

Verschillen

De volgende verschillen zijn er tussen een HD en SSD:

HD

 • Goedkoper dan SSD
 • Compatibel met oude hardware
 • Bewegende delen
 • Niet al te snel door bewegende delen
 • Geluid
 • Warmteontwikkeling
 • MTBF 300,000 uur

SSD

 • Duurder dan HD
 • Niet altijd te gebruiken in oudere hardware
 • Geen bewegende delen
 • Snelheid is hoog omdat er geen bewegende delen zijn
 • Geen geluid
 • Warmteontwikkeling is te verwaarlozen.
 • MTBF 1,500,000 uur

Conclusie

Mocht je een nieuwe laptop kopen zorg dan dat er een SSD in zit. Zeker over de PCI-e bus met 1x M.2 interface heb je dan een zeer snelle opstarttijd van de laptop. SSD met SATA aansluiting geeft wel iets winst qua snelheid maar dit is niet veel t.o.v. een HD. Ook de MTBF (Mean Time Between Failure) is bij de nieuwe SSD’s zeer hoog en ligt op een paar miljoen uur. Teveel voor een laptop leven, dus de kans dat de SSD het begeeft is bijna niet meer aanwezig. Ook is een SSD ongevoelig voor schokken. Laat je de laptop eens vallen dan zal je data hier geen last van hebben. Met een HD is dat wel een ander verhaal. Laat je de laptop (met HD) vallen dan is de kans zeer groot dat de HD kapot gaat en je dus alle data kwijt bent. Mocht je een NAS hebben dan is de keuze makkelijk daar SSD’s van een paar TB nog erg prijzig zijn. HD’s zijn dan een betere optie voor de portemonnee.

Wel even een punt van aandacht: Ook met een SSD is het belangrijk dat je een backup maakt van je gegevens. Een SSD is een stuk techniek dat ook kapot kan gaan. Zorg dus dat je te allen tijde bijvoorbeeld een externe schijf gebruikt om je data veilig te stellen. Plaats deze externe schijf ook in een andere locatie, bijvoorbeeld bij je broer. Mocht je huis dan afbranden, heb je altijd de data nog achter de hand.