In de Cloud?


De laatste jaren hoor je steeds de kreet “opslaan in de cloud”. Wat betekent dit nou? Het antwoord is best wel eenvoudig te geven.
In de cloud betekent niets meer of minder dan dat je jouw bestanden op een server plaatst van een derde partij die beschikbaar is via het Internet.

Voorbeeld

De server met opslag bevind zich in Amsterdam. Je gaat een bestand maken en dat sla je lokaal op je harde schijf op. De software (die noodzakelijk is om in de cloud te werken) ziet dat er een nieuw bestand is en plaatst dit ook (via het internet) op de server in Amsterdam. Nu kun je dus dit bestand te allen tijde bereiken. Je gaat naar de website van de Amsterdamse provider en daar kun je je bestand inzien/downloaden/wissen. Gaat je laptop kapot? Geen nood want je bestand staat in de cloud en je bent het dus niet kwijt.

Koppelen

Als je de software op je laptop hebt gezet kun je er ook voor kiezen om deze software op je desktop te installeren. In dit geval heb je dus met je laptop EN je desktop toegang tot de bestanden die in de cloud staan. Verander je dus het bestand op de laptop dan heb je de gewijzigde versie ook direct beschikbaar op je desktop omdat de bestanden continu worden gesynchroniseerd door de software.

Veiligheid

Nu komt de vraag: “wat als die website wordt gehackt?”. Alle providers proberen hun website zo veilig mogelijk te maken. Inloggen moet je uiteraard met een gebruikersnaam en wachtwoord. Soms ook met een code die naar je mobiel word verzonden en die je dan in moet typen. In het laatste geval is de veiligheid dus goed gewaarborgd.

Welke provider?

Er zijn een paar providers die deze dienst aanbieden en waar je soms een gratis account aan kan maken met wat opslag.

Lees het volgende verhaaltje maar eens op Computer Totaal!

,