CD rippen


Heb je nog een stapel CD’s liggen? Je kan ze omzetten naar een bestand wat je ook op de PC kan afspelen… MP3, FLAC, OGG of een ander formaat. Hoe? Dit is simpeler te doen dan je denkt. Eerst moeten we een programma zien te vinden die deze taak kan volbrengen.

CDex

Vroeger deed ik dit met het mooie programma CDex. Lange tijd geleden (sinds 2006) is de support voor dit programma gestopt en is het programma verkloot door de nieuwe uitbater. Programma zit volgestopt met Malware en dit wordt niet duidelijk gemaakt bij installeren. Installeren loopt meestal al vast op de virusscanner die het programma direct tegen houdt en van je harde schijf verwijderd. Dit programma links laten liggen en op zoek naar een ander programma.

fre:ac

Na wat zoeken een ander mooi en gratis programma gevonden. Free Audio Converter. Even downloaden en installeren. https://www.freac.org/
Hierna kun je al direct beginnen met CD’s te rippen. Programma is makkelijk in te stellen op je persoonlijke voorkeuren en de meeste gegevens zoals artiest, titel, track en andere, worden automatisch van Internet gehaald. Uiteraard mits deze CD al eens door iemand in de database is gezet. Mocht het eens voorkomen dat je een CD in de la hebt gelegd die onbekend is dan zul je zelf alle gegevens in moeten voeren. Als alle data zoals artiest, titel en album zijn ingevoerd druk je op de knop en de nummers die op CD staan worden omgezet naar MP3 bestanden en opgeslagen in een folder naar keus. Standaard worden de bestanden opgeslagen in je Muziek folder maar ook dit is te veranderen.

Het startscherm van fre:ac.

Rippen

Het rippen gaat best lekker vlot mits er geen krassen en/of andere fouten op de CD aanwezig zijn. Zijn er fouten op de CD dan loopt het rippen ook in de soep. Programma loopt niet vast maar het eindresultaat heeft een heleboel digitale schade en de MP3 is niet om aan te horen. Dit merk je pas als je de MP3 in de MP3 speler af probeert te spelen.

In de joblist komen alle nummers van de CD te staan om te rippen.

Conclusie

fre:ac is een goed en gratis programma om CD’s te rippen en om te zetten naar MP3, FLAC, OGG of een ander soort bestand. Alle decoders/encoders worden bij het programma geleverd. Mocht je een ander soort bestand willen maken dan is er op de website genoeg te vinden. Er is één gratis programma wat het beter doet en dat is EAC (Exact Audio Copy) http://www.exactaudiocopy.de/en/index.php/resources/download/.
Dit programma is niet voor de beginner omdat echt alles ingesteld moet worden. EAC doet ook veel langer over een CD omdat het programma rekening houdt met fouten op CD. Als je een hele goede kopie wil hebben neem dan EAC. Ik zelf neem genoegen met snelheid en soms wat fouten in het eindresultaat dus voor mij is fre:ac goed genoeg.