Backup maken


Ik hoor nog steeds mensen zeggen dat ze geen backup nodig hebben. Natuurlijk is dat mogelijk. Als je alles in de cloud zet heb je inderdaad geen backup nodig. Toch zijn er dingen die je niet graag in de cloud zet. Hele persoonlijke bestanden ga je niet in de cloud zetten bijvoorbeeld. Ook is het bijna niet mogelijk om al je foto’s, MP3 collectie en al je films in de cloud te zetten. Daar heb je een hele grote cloud voor nodig die uiteraard niet gratis is. Een betere en goedkopere manier is nog steeds gewoon een backup maken naar een andere schijf.

Hoe?

Eerst moet je zorgen voor een programma die op geregelde tijden van jouw bestanden een backup kan maken naar een ander opslagmedium. Ik ben ook even aan het zoeken geslagen en vond een geweldig mooi programmaatje wat ook nog eens gratis is. Op de volgende pagina kun je het vinden:

https://www.cobiansoft.com/index.html

Installeren

Het installeren is echt een peuleschil. Download het bestand, start de installatie en volg de stappen. Niets meer, niets minder.

Instellen

Het instellen zodat de goede bestanden gekozen worden en naar het goede medium worden verstuurd is ook niet echt moeilijk. Kwestie van de bronbestanden/mappen kiezen en even aangeven naar welke schijf het geschreven moet worden. Maak geen backup op dezelfde harde schijf, ook niet als deze in verschillende partities is opgedeeld. In dat geval raak je nog steeds alles kwijt als de harde schijf echt helemaal kapot is. Maak een backup naar een externe HD of een netwerkschijf bijvoorbeeld. Ik zal het wat duidelijker maken met wat plaatjes.

Hier geef je de bronbestanden op en het doel. In mijn geval gaat alles naar een netwerkschijf op de NAS als doel.
Hier kan je opgeven wanneer de backup moet starten. In dit geval dus dagelijks om 21:00

Spelen

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden met dit programma. Om deze te vinden moet je gewoon maar eens gaan spelen met de diverse instellingen. In ieder geval heb je met dit programma weer een kopzorg minder. Mocht je HD van je laptop in de soep lopen heb je een mooie backup staan die je dan makkelijk weer terug kan zetten.