Install/Uninstall


Droomprogramma

Wie kent het niet? Op internet zie je een website met een programma dat speciaal voor jou gemaakt is. Dus downloaden die hap en gauw installeren. Bij het eerste scherm heb je al bedenkingen en als je 5 minuten bezig bent heb je al spijt van de beslissing om dit programma te installeren. Dus maar weer snel van het systeem afgooien. Gauw het configuratiescherm openen en het “een programma verwijderen” kiezen. Uit de lijst het programma kiezen en dan op verwijderen drukken. Mooi, het programma is weer weg.

Restanten

Na verwijderen van het programma denk je er niet meer over na. Na weken start je CCleaner (dit liever niet gebruiken) eens op om je systeem eens te reinigen. Nu zie je in de lijsten allemaal nog bestanden en registersleutels staan van dat programma wat je 5 weken geleden weg hebt gegooid. Snel al die rommel selecteren en weggooien zodat je weer een “schoon” systeem hebt. Na de Uninstall van een programma blijft er best wel een hoop rommel achter op je systeem.

Uninstall

Dat er dingen achter blijven is niet zo raar. Sommige bestanden staan bijvoorbeeld nog open. Het programma wat verantwoordelijk is voor het de-installeren staat open en kan zichzelf niet wissen. Sommige registersleutels kunnen ook niet altijd gewist worden zonder een herstart. Voor dit soort problemen is er ook weer een programma geschreven. Deze zorgt er dan voor dat alle rommel netjes word verwijderd na een de-installatie.

BCUninstaller

Dit programma zorgt ervoor dat alle restanten zoveel mogelijk worden opgeruimd bij een de-installatie. Het doet dit door te kijken wat een programma allemaal op het systeem zet bij het installeren. Bij het opstarten van het programma gaat het eerst alle geïnstalleerde programma’s nakijken en dat duurt even. Hierna krijg je een lijst met geïnstalleerde programma’s te zien. Hier kies je een programma wat je niet meer wilt gebruiken. Het programma wordt normaal van het systeem verwijderd zoals in de normale situatie. Na het verwijderen gaat BCUninstaller pas echt aan het werk. Het gaat dan op zoek naar achtergebleven restanten van het net verwijderde programma. Alle gevonden restanten worden getoond in een lijst en je kan dan beslissen om alles weg te gooien of niet. De keuze is altijd aan jou.

BCUninstall na het opstarten

Het programma met de lijst van geïnstalleerde programma’s. Zoals je kan zien word er met een printer heel veel crapware geïnstalleerd en zeker 90% kan je gewoon verwijderen. Bij de installatie van de printer-software wordt het wel netjes gevraagd maar iedereen drukt lekker snel op OK, OK, OK. Hierna werkt de printer als een zonnetje en heb je ongeveer 3 GB aan programma’s op je harde schijf staan die je nooit gebruikt. Hier komt BCUninstaller dus goed van pas. Alle zooi selecteren en een druk op de knop “Uninstall quietly” en hierna heb je weer wat ruimte en een redelijk schoon systeem. BCUninstaller kan je vinden op de volgende locatie:

https://www.bcuninstaller.com/