Website bouwen


Lang geleden ooit eens begonnen om een website te bouwen. Mijn vrouw had een boek geschreven en wilde dat op het Internet zetten zodat iedereen het kon lezen. Ik ben nogal technisch aangelegd dus volgens mijn vrouw ben je dan ook heel goed in websites bouwen. Ik wist er niets van en dat was ook te zien aan mijn nieuw gebouwde website. Het zag er niet uit maar ik was apetrots dat ik iets had gecreëerd wat bekeken kon worden door miljoenen mensen.

Verschillen

Nu, jaren later, ben ik best wel bekend geraakt met het bouwen van websites. Ik ben uiteraard geen professioneel designer maar dat is ook niet mijn ambitie. Wel heb ik verschillende manieren geprobeerd om websites te bouwen. Zo heb ik een statische website gebouwd die niet veel aandacht vereist. Een blog (deze website dus) opgezet met behulp van WordPress, die al wat meer aandacht opvraagt. En de laatste versie die ik nu online heb staan is een forum, gebouwd met behulp van Simple Machines Forum. Deze versie vraagt het meeste onderhoud van een beheerder.

Statische website

De eerste website, die ik helemaal zelf gebouwd heb, is diegene waar ik ook het meest van heb geleerd. Website in elkaar zitten flansen met een illegaal programma waar je de elementen in kon plakken. Wysiwig heet dat en dat betekent What You See Is What You Get. De werking is ongeveer hetzelfde als een bestand aanmaken in Word. De code geëxporteerd en met een FTP programma op de server van de website geplaatst. Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven maar iedereen kon het boek lezen.
dokundum.com (sinds 2022 niet meer van mij)

Blog

In de tussentijd veel gehoord over WordPress en hier wilde ik ook weleens wat mee doen. Dus een ander domein aangekocht en hier WordPress op gezet. Dit resultaat zit je nu te bekijken. Een blog is iets wat je moet onderhouden en je moet regelmatig iets publiceren. Nou is het voor mij een hobby dus de publicaties zijn niet echt heel frequent.
Het installeren van WordPress gaat weer op een andere manier. Eerst moet je de code downloaden, daarna moet je de code via een FTP programma naar de server uploaden en dan moet je jouw blog installeren vanaf die server. Er zit dus een bestand bij wat je aan moet roepen via de browser. Meestal staat dat in een folder genaamd admin. De syntaxis is dan als volgt www.mijnwebsite.nl/admin/install.php. Je volgt dan wat stappen om een beheerder aan te maken en de database in te stellen waar alle berichten in komen.
esron.nl

Forum

In het verleden vaak op forums zitten grasduinen naar vragen die ik had over het maken van websites. Hier ook vaak goede antwoorden kunnen vinden. Laatst kreeg ik de gelegenheid om nog een domein aan te kopen met heel veel korting. Dat dus maar gedaan en hier een forum begonnen. Het installeren van een forum is net zo simpel als dat van een blog. Dus programma downloaden, op de server zetten, de installatie starten en dan alle dingen goed zetten. Mocht het forum echt populair worden en meerdere gebruikers krijgen dan word ook het onderhoud echt een dagtaak. Als er tientallen of honderden gebruikers lid worden van het forum dan moet je zelfs taken uit handen gaan geven en “moderators” aan gaan stellen om alles in goede banen te leiden. Voor nu is mijn forum een speeltje en voor de gein. Mocht het echt een vlucht nemen dan zal ik er ook aan moeten geloven.
bvgopa.nl (Niet meer online)

Conclusie

Zoals je ziet kan iedereen tegenwoordig een website bouwen. Er beroemd mee worden en er een hoop geld mee verdienen is voor een heel klein percentage weggelegd. Een website bouwen doe je omdat het leuk is en omdat je iedereen wil laten delen in jouw kennis. Wordt je website heel erg populair en ga je er ook nog eens geld mee verdienen dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

,