Nieuwe laptop


Na 10 jaar trouwe dienst heeft mijn laptop uiteindelijk de geest gegeven. Het is een Dell laptop met een i5 processor 2e generatie, 4GB RAM, 512GB HDD (SATA), HD screen (1366×768), SD card reader, CD/DVD brander, 4x USB 2.0, HDMI uitgang, eSATA en VGA aansluiting. Het OS is Win7 corporate edition.

Defect

Nadat de ondersteuning voor Win7 gestopt was, de Windows versie meteen verandert naar Win10 Pro OEM. Hierdoor begonnen direct een paar problemen. Omdat DELL altijd rare hardware gebruikt werd mijn CD brander niet meer herkend. Jammer dan, de rest werkt nog. Na een update, ja je raadt het al, werkte mijn CD brander ineens weer. Weer iets later, waarschijnlijk na een andere update, werkte mijn CD en SD reader ineens niet meer. Gebruikte deze toch al niet zo vaak, dus dan maar zonder. Wel gezocht op internet voor drivers geschikt voor Win10 maar niets kunnen vinden. Ook begon de batterij slecht te worden en ik had op een gegeven moment nog hooguit 5 minuten batterijtijd.

Update

In de loop der jaren de laptop een klein beetje aangepast. Uiteraard een nieuwe batterij erin gestopt zodat de autonomietijd weer 4.5 uur is. Na 4 jaar is dit alweer gezakt naar 45 minuten. De HDD is ook vervangen voor een SSD van 256GB op de SATA aansluiting. Het RAM is ook verdubbeld naar 8GB. Al deze artikelen kon ik heel goedkoop op de kop tikken uitgezonderd de batterij. Het heeft mij dus niet veel gekost om de laptop een beetje up to date te houden.

Laatste druppel

De laatste tijd had ik, soms wel en soms niet, strepen in het beeld. Erg hinderlijk maar het is niet anders. Kwam erachter dat het veroorzaakt word door de (niet meer ondersteunde) driver. In het BIOS of in Ubuntu had ik namelijk nergens last van. De hardware van het scherm is dus nog goed. Het begint er op te lijken dat Microsoft of Dell je dwingt om na een aantal jaren een nieuw systeem te kopen ook al mankeert er niet veel aan. Dit is voor mij dus wel de laatste druppel en ik ben maar gaan zoeken naar een nieuwe laptop.

“Nieuw”

Gaan zoeken maar de prijzen zijn zo achterlijk de pan uitgevlogen (door de zogenaamde tekorten aan processoren) dat ik genoegen heb genomen met een al wat oudere processor van AMD. Paar maanden geleden voor mijn broer ook een laptop gezocht en bij HP een leuke gevonden voor zijn budget en eisen. De laptop heeft een AMD Ryzen 7-3700U op 2,3 GHz (4GHz boost), 8GB RAM, Full HD scherm (1920×1080), 256GB SSD (SATA), 1TB HDD (SATA), SD card reader en een CD/DVD brander. Ik ben ook voor dit type gevallen zij het dan wel met iets meer RAM, 16GB in plaats van 8GB. De laptop is zeker geen hightech maar voldoende voor mijn dagelijkse beslommeringen.

Backup terug zetten

Doordat ik alles op de NAS heb staan en van de lokale documenten altijd een back-up heb gemaakt word het een peulenschil om de programma’s weer werkend te krijgen. Kwestie van de programma’s installeren, documenten vanuit de back-up terug zetten en klaar is Kees. Dit ga ik in een ander verhaal uit de doeken doen. Nu ga ik de laptop uitpakken en klaar maken voor gebruik.