HDD in NAS Defect


Het wachten was op het volgende probleem. Na dik 3 jaar 24/7 draaien ging één van de harde schijven in de NAS defect. Uiteraard werd ik van tevoren gewaarschuwd door de SMART software die de harde schijven in de NAS bewaakt. Toch word je verrast als de HDD ineens ophoud met werken.

Check

Omdat je niet gelooft dat de HDD defect is ga je toch proberen om deze weer tot leven te wekken. Ik uiteraard ook. Dus de trukendoos opentrekken met al de utilities die ik tot mijn beschikking heb. Na een half uur reanimatie ben ik er toch maar mee gestopt en ik heb de patient overleden verklaard.

Nieuwe HDD

En daar zit je dan met een halve NAS die halve bestanden bevat. Gelukkig heb ik de configuratie gekozen met RAID 1 (RAID staat trouwens voor Redundant array of independent disks) dus ik heb veel vertrouwen in het herstellen van het systeem. In de afbeelding kan je zien welke configuratie er is ingesteld.

Vervangen

Nu is het dus tijd om de HDD te vervangen. Hiervoor eerst even tegen het besturingssysteem van de NAS zeggen dat je HDD gaat vervangen. Hij gaat dan even aan het werk en zegt een paar ogenblikken later tegen je dat hij klaar is om de HDD te vervangen. Hiervoor schakel je de NAS uit, je trekt de defecte HDD uit de bay, plaatst de nieuwe HDD in de bay en je schakelt de NAS weer in. Hierna hoor je dat de NAS heel veel werk aan het verzetten is.

Herstel

Nu zit de nieuwe HDD in de NAS en die moet uiteraard de schijf klaar maken voor gebruik en alle data weer terug zetten. Uiteraard hoef je hier niet veel voor te doen want de NAS doet dit vrijwel automatisch. Hij komt met de vraag of je deze schijf echt wil gebruiken omdat de data die zich op de schijf bevindt verloren gaat. Het is een lege schijf dus je zegt JA. Nu gaat de NAS echt aan het werk en gaat de bestandsstructuur weer helemaal opbouwen. Dit duurt gigantisch lang want de NAS moet ongeveer 2TB aan informatie weer terug zetten. Na een uur of 14 was de NAS klaar!

Controle

Na lang wachten staat de NAS te vertellen dat de pool weer gereed is voor gebruik. Ja ja, we blijven toch een beetje wantrouwend dus we gaan eerst alles controleren. Dus met de muis even het programma File Station (op de NAS) geopend en waarachtig, alle bestanden schijnen weer beschikbaar te zijn. Even door alle mappen lopen en sommige bestanden even openen op goede werking. Alles ziet er goed uit en na het proberen van tientallen bestanden geloof ik het wel.

Conclusie

Hier zie je toch maar weer het nut van een NAS in RAID opstelling. Wat als de HDD/SSD in je laptop/desktop kapot gaat? Er zit maar één schijf in en uiteraard niet in RAID want daar heb je toch echt minimaal 2 schijven voor nodig plus wat hard en software. Als dit gebeurt dan ben je gewoon alle data die op de schijf staat kwijt. Dus te allen tijde een backup maken van je data. Leg deze backup ook ergens anders neer bijvoorbeeld bij een goede vriend. Zo ben je er zeker van dat je bij je data kan in geval van een brand. Sla je alles in de cloud op dan hoeft dit uiteraard niet want het staat dan niet alleen fysiek op jouw computer maar ook op een schijf bij de cloud provider.