Antivirus scanner nodig?


Vroeger was het makkelijk. Je had een PC maar geen internet. De PC kon uiteraard een virus krijgen maar de manier waarop was toch beperkt. De PC kon alleen besmet worden door een floppy, CD of een geheugenkaartje (USB of andersoortig type). Tegenwoordig is het veel makkelijker om een besmetting te verkrijgen. Je bent met je PC altijd verbonden met het internet en dat maakt het oplopen van zo’n besmetting zo makkelijk. Niet alle websites op het internet zijn veilig.

MS Defender

Dit kreeg Microsoft ook in de gaten en voegde een virusscanner toe in het pakket. Toen nog onder de naam Microsoft Antispyware. Dit programma was traag en scoorde niet erg goed in het opsporen van bedreigingen. Later werd de naam veranderd naar Windows Defender en weer wat later kreeg het de naam Microsoft Defender. De laatste versie van dit programma werkt uitermate goed en doet niets onder voor de betaalde commerciële versies van de bekende fabrikanten zoals: McAfee, Norton, Bitdefender, AVG, Eset, Avira, Kaspersky, Avast, TrendMicro en vele andere.

Waarom betalen?

Die Defender doet zijn werk goed dus waarom zou ik dan een betaalde versie kopen? De betaalde versies van die andere bedrijven leveren ook andere diensten dan alleen het tegenhouden van een virus. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook vaak een functie die controleert of een website wel veilig is of een speciale omgeving als je betalingen doet op het internet, soms bieden ze zelfs een VPN aan in het pakket. Wil je graag gebruik maken van die uitgebreide functies dan zal je een betaalde versie aan moeten schaffen.

Nodig?

Het is dus niet nodig om een betaalde versie aan te schaffen als je de basis dingen op het internet doet. Om het veilig te houden kan je de volgende dingen in de gaten houden:

  • Installeer de laatste updates van Windows.
  • Stop geen onbekende USB sticks in de PC.
  • Let een beetje op met het surfen op bepaalde websites.
  • Kijk uit met het openen van bepaalde mails.
  • Kijk uit met het installeren van “gratis” programma’s.

Als je jezelf een beetje in de hand kan houden is Defender meer dan voldoende om je PC te behoeden voor een besmetting.

Houd er wel rekening mee dat Defender vanaf Win7 in het pakket zit, Werk je dus nog met WinXP of een oudere versie dan zal je Defender zelf moeten installeren. Heb je een illegale versie Windows op de PC dan zal Defender NIET werken.

,